Waarom Hypnose tijdens je opleiding?

Wat is hypnose?

Mensen hebben al meer dan 200 jaar over hypnose nagedacht en gedebatteerd, maar de wetenschap kan nog niet volledig verklaren hoe het nu precies in elkaar steekt. We zien wat een persoon onder hypnose doet, maar het is eigenlijk niet duidelijk waarom hij of zij dat doet. Deze puzzel is echt een klein stukje van een veel grotere puzzel: hoe de menselijke geest werkt. Het is onwaarschijnlijk dat wetenschappers binnen afzienbare tijd tot een definitieve verklaring van de werking geest zullen komen, dus het is een goed idee dat hypnose ook een beetje een mysterie blijft, lees hier meer waarom.

Maar psychiaters begrijpen de algemene kenmerken van hypnose wel en ze hebben een model van hoe het werkt ontwikkeld. Het is een trance-toestand, die wordt gekenmerkt door extreme suggestibiliteit, ontspanning en een verhoogde verbeeldingskracht. Het is niet echt zoals slapen omdat degene in trance wel de hele tijd alert is. Het wordt meestal vergeleken met dagdromen of het gevoel van “jezelf verliezen” in een boek of een film. Je bent je volledig bewust, maar je sluit je voor de meeste prikkels om je heen af. Je concentreert je aandachtig op het onderwerp dat voorhanden is en sluit je voor bijna elke andere gedachte af.

In de dagelijkse trance van een dagdroom of een film lijkt een denkbeeldige wereld enigszins reëel voor je, omdat je je volledig bewust bent van je emoties. Denkbeeldige gebeurtenissen kunnen echte angst, verdriet of geluk veroorzaken en je kunt zelfs opspringen in je stoel als je verrast wordt door iets (bijvoorbeeld door een schaduw dat op een monster lijkt). Sommige onderzoekers categoriseren zulke trances als vormen van zelfhypnose. Milton Erickson, de belangrijkste hypnose-expert van de 20ste eeuw, stelde dat mensen zichzelf dagelijks hypnotiseren. Maar de meeste psychiaters concentreren zich op de trancestaat, die wordt veroorzaakt door opzettelijke ontspannings- en focusoefeningen. Deze diepe hypnose wordt vaak vergeleken met de ontspannen mentale toestand tussen waakzaamheid en slaap.

Bij conventionele hypnose benader je de suggesties van de hypnotiseur of je eigen ideeën alsof ze realiteit zijn. Als de hypnotiseur suggereert dat je tong tot twee keer zo groot is opgezwollen, zul je dat gevoel in je mond voelen en heb je misschien ook moeite met praten. Als de hypnotiseur suggereert dat je een chocolademilkshake drinkt, proef je de milkshake en voel je hoe het je mond en keel koud maakt. Als de hypnotiseur suggereert dat je bang bent, kun je in paniek raken of gaan zweten. Maar de hele tijd ben je je ervan bewust dat het allemaal denkbeeldig is. In wezen speel je, net zoals kinderen dat doen, alsof je op een intens niveau “pretendeert”. Mocht je interesse hebben in hypnose technieken, bekijk dan een de unlp mindfulness cursus om te zien of het wat voor je is.

Bekijk hier een video om hypnose beter te begrijpen.